ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, July 1, 2017
Laksa Lemak Siam
Hidangan raya saya. Mencuba resepi yang diintai dari blog fiza dan kak wan. Tak sia2 mencuba sebab hasilya lumayan pak.... Sedap laksa lemak siam ni. Ala2 laksam kelantan dan trengganu. Kalau ada laksa halus tu lebih enak tapi kalau guna laksa biasa ni pun lazat juga.
Walau pun kuahnya guna santan tapi tak muak makan. Pendek kata memang sedaplah....makan ulang berkali2....
LAKSA LEMAK SIAM
http://zulfadreamland.blogspot.my
Bahan2:
1 peket laksa - celur lembut dan toskan
Kuah Laksa:
1 kg ekor ikan kembung/selayang/sardin - rebus, perisi dan kisar dengan air rebusan
(Saya rebus dalam preasure cooker selama 1 jam dan kisar semuanya hingga hancur)
2 biji bawang besar potong wedges
10 helai daun limau purut
3 keping asam gelugur
8 cawan santan
1 sk serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Kisar halus
2 batang serai
2 inci lengkuas
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
10 biji cili masak dan cili padi secukupnya
Air secukupnya
Cara2:
Satukan ikan, asam keping, lada hitam, bawang dan bahan yang dikisar ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Masukkan santan, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan daun limau purut, biarkan mendidih seketika dan matikan api.
Ulam2 pilihan:
Daun selasih
Cili merah
Telur rebus
Bunga kantan
Kacang panjang
Kobis
Tauge
Timun
Limau kasturi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment