ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, July 11, 2017
Kari Udang Galah
Kari udang galah XXXXL. 2 ekor dah penuh satu pinggan. Kirim kat member balik Kuala Kangsar...hasil pancing...ada la 7 ekor jer saiz campur2+. Yg beso2 ni semuanya anak dah cop dulu...ummi dapat saiz XS jer....ayah dapat kepala jer...hahahha
Kari Udang Galah
http://www.zulfadreamland.blogspot.my
Bahan2
1 kg udang galah
3 sb rempah kari ikan + ayam
3 sb air asam jawa pekat
3 cwn santan pekat
5 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 tangkai daun kari
10 biji bendi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
---------
Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah kari dikisar halus hingga pecah minyak/ naik bau. (bwg n halia kalu nak hiris pun boleh).
Masukkan santan pekat yg pekat dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam, bendi dan air asam. Masakkan lebih kurang 3 minit.
Akhir sekali masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna dan merekot.
(udang jgn dimasak terlalu lama).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment