ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, February 28, 2017
Kek lobak merah simple
Mengekek petang2 ni sambil layan ceplos. Aktiviti yang mengembirakan selepas melalui satu proses kehidupan yang sedikit memberi tekanan. Ok lupakan....apa pun keputusannya redho jer....Allah knows the best.
Ok.....berbalik pada kek yang dibuat ni, caranya semudah 1 2 3. Pling!!!....dah siap. Seronok sebab kek menjadi....kek simple sangat. Sedap. Alternatif mudah untuk peminat kek lobak merah.
Kek lobak merah simple
@ Zulfaza Loves Cooking
3 biji lobak merah saiz sederhana
3 biji telur
3/4 cawan minyak masak
Kisar hingga sebati
2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan gula perang
1 sb baking powder
Kacau rata. Tuangkan baham kisar dan gaul sebati. Tuang dalam loyang yang dialas dengan baking paper atau digris. Bakar selama 45 minit atau hingga masak dengan suhu 170 C.
Topping
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1/4 cawan susu segar (boleh tambah kalau topping terlalu pekat)
1/4 ketul mentega (~60 gm)
Masak hingga sebati dan mendidih sedikit. Terus tuang atas kek.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment