Tart strawberry chocolate lagi. Dah dua kal buat minggu ni. First buat anak2 komplen tak puas makan. Jadi balik opis sabtu lepas singgah Dr Fruit beli strawberry yang tengah offer.
Balik jer terus la buatkan.....kebetulan stok shell banyak lagi....buat 4 adunan haritu. Lepas ni nak buat cheese tart pulak.....sebab yg sama....aritu buat tak puas makan.
Resepi Shell Tart
125 gm margerin
50 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla
1/2 biji kuning telur ~ gred A
250 gm tepung gandum
5 gm susu Nespray full cream
1/2 sudu besar air sejuk ~ dari peti ais
Pukul margerine dan gula icing hingga sebati
Tambahkan 1/2 biji kuning telur, esen vanilla, susu full cream, air sejuk dan tepung.
Uli sebati dengan senduk kayu
Tekan doh dalam acuan tart 4.5 cm
Buang lebihan doh tepi acuan
Cucuk bahagian tengah dengan garfu
Buah hingga habis adunan dapat dalam 50 ~ 60 keping.
Bakar dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah selama 20 ~ 25 minit. Kalau nak guna utk fruit tart atau chocolate tart boleh bakar hingga keperangan.
Chocolate filling
1 liter whipping cream
1.5 kg coklat compound
3 sb serbuk koko
Masak menggunakan kaedah double boiler hingga semuanya sebati dan likat. Sejukkan. Dan biarkan semalaman. Sedia dignunakan. Paipkan ke dalam tart shell. Hiaskan dengan strawberry atau buahan pilihan.
No comments:
Post a Comment