Bubur peberet...all time peberet la kiranya. Tak pernah jemu lagi. Kat blog ni pun banyak kali juga siaran ulangannya. Anak2 pun suka juga. Tambah2 kalau sejuk kat peti air tu. Kalau rajin buat kuahnya banyak2, bungkus dalam plastik asikrim. Jadila aiskrim malaysia perisa jagung.
BUBUR JAGUNG
6 tongkol jagung
1/2 cawan biji sagu (kali ni tak letak sebab takde stok)
1 1/2 liter santan pekat
gula kabung/melaka, gula putih dan garam secukup rasa
1/2 cawan biji sagu (kali ni tak letak sebab takde stok)
1 1/2 liter santan pekat
gula kabung/melaka, gula putih dan garam secukup rasa
-----
Hiris jagung nipis2.
Rebus jagung yang telah dihiris dengan air (agak2 tenggelam jagung tu) lebih kurang 15 minit.
Masukkan gula dan garam dan rebus lagi dalam 15 minit. Masukkan sagu.
Masukkan santan masak hingga sagu jernih
Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak...masak hingga mendidih.
Masukkan gula dan garam dan rebus lagi dalam 15 minit. Masukkan sagu.
Masukkan santan masak hingga sagu jernih
Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak...masak hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment