Tuesday, December 23, 2014

Sambal cili hijau padang

Resepi sama yang pernah saya gunakan dari blog infooresep. Saya buat banyak, nak kurangkan jumlah cili hijau yg terlebih beli utk masak nasi briani sabtu lepas.....separuh isi dalam botol dan bekalkan pada family yg datang ke rumah...

Bahan-bahan :
250 gram cabe hijau besar, buang tangkainya (cili hijau)
50 gram cabe rawit hijau (untuk hasil lebih pedas) (cili padi)
4 siung bawang merah (4 biji)
3 sendok teh minyak goreng, untuk menggoreng
2 siung bawang putih (2 ulas)
2 buah tomat ijo (tomato hijau)
½ sendok teh air jeruk nipis (1/2 sk air perahan limau nipis)
Gula pasir secukupnya
Garam secukupnya

Cara Membuat Sambal Cabe Hijau

Potong kasar cabe hijau dan cabe rawit hijau. Kemudian kukus cili hijau dan cili padi hijau bersama dengan bawang merah, tomato, dan bawang putih kurang lebih 5 menit. Angkat jika sudah layu, tumbuk bahan diatas secara kasar. Usahakan saat menumbuk, semua bahan tercampur sempurna.

Siapkan minyak goreng dan tumis semua bahan sampai layu dan tercium bau yang harum. Terakhir tambahkan gula, air jeruk dan garam pada tumisan dan aduk rata. Masak terus sampai benar-benar matang. Angkat sambal dan sajikan bersama lauk yang lain.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...