4 cawan beras basmathi-(rendam selama 1/2 jam atau paling lama 1 jam)
Masukkan beras yang direndam tadi dan biarkan mendidih hingga beras 3/4 masak.
1 inci halia-tumbuk halus - saya hiris jer
2 ulas bawang putih.-tumbuk halus - saya hiris jer
1/2 labu bawang besar.-dadu
1 batang kecil kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
1/2 tbsp garam.
Sedikit minyak jagung untuk menumis
2 tangkai cili hijau.-tumbuk kasar
150 gm daging
1 tangkai daun ketumbar.
1/2 biji karot -parut kasar
Cara-caranya:
Panaskan 6 cawan air hingga mendidih. Masukkan 1 sb garam dan 2 sb minyak.
Masukkan beras yang direndam tadi dan biarkan mendidih hingga beras 3/4 masak.
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar, cili hijau dan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Tumis hingga naik baunya.
Akhir sekali masukkan susu cair, air rebusan daging dan biarkan sekejap atas api kemudian masukkan daun ketumbar dan parutan karot.
~ cara saya : Pindah periuk yg bertutup ke dalam oven (atau pindahkan nasi ke dlm loyang pembakar dan tutup rapat dengan foil) dan bakar selama 20 minit guna suhu 250°C.
AYAM TAMBATAN HATI
Bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong
1 inci lengkuas *
1 inci halia *
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
2 batang serai *
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 sudu kecil serbuk lada sulah
10 biji cili api diketuk-pecah
6 helai daun limau purut dibuang tulang dan dikoyak
2 sudu besar kicap pekat manis (saya guna kicap masin)
1 cawan susu cair
1 cawan air (saya tak letak)
1 sudu besar jus lemon (saya guna limau kasturi)
Cara:
1. Ayam dilumur sedikit kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Ketepikan.
2. Kisar bahan yang bertanda *.
3. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar sehingga masak.
4. Masukkan air, susu, ayam dan bahan-bahan lain. Tambah garam secukup rasa.
Bahan2nya
1 kg daging rose/steak
20 - 30 biji cili kering kisar halus
20 ulas bawang merah rose
kicap masin dan gula secukup rasa
Air asam jawa yg dibancuh dengan air rebusan daging
Rebus daging hingga empuk dan toskan. Hiris nipis. Goreng hingga garing dan ketepikan.
Gunakan minyak yang sama, tumis cili dan bawang merah hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa. Kacau sebati.
Masukkan kicap dan gula secukup rasa.
Masukkan daging dan gaul sebati, angkat dan hidangkan..sedia dimakan.....
No comments:
Post a Comment