Inilah hasilnya...burger hitam yang lazat dan menyihatkan....
Sumber asal resepi ini ialah facebook kelab roti tapi saya ubah suai ikut bahan2 yang ada dan tambah bamboo charcoal powder. Charcoal powder ni bagus untuk meningkatkan metabolisma dan memperbaiki blood circulation jadi jangan takut2 nak makan.
Bahan2
...
...
500gm tepung gandum
100gm gula kastor (boleh kurangkan gula kepada 50gm kalau taknak roti manis)
40gm susu tepung
1st bread improver (tak letak)
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk = 265gm
80gm mentega
1st bread softner (tak letak)
40gm susu tepung
1st bread improver (tak letak)
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk = 265gm
80gm mentega
1st bread softner (tak letak)
20 gm bamboo charcoal powder (boleh kurangkan kepada 10gm kalau tak nak gelap sangat)
campur bahan kering dan masuk bahan cecair
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik (saya uli guna BM)
perap 30minit buang angin,
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c
suhu bakar ikut jenis oven anda
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik (saya uli guna BM)
perap 30minit buang angin,
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c
suhu bakar ikut jenis oven anda
No comments:
Post a Comment