Saya buat banyak2 dan bekukan....jadi stok makanan anak2 musim hujan.
CHEWY CHEESY BALL
Bahan :
4 biji Kentang US
tepung gandum secukupnya
250g cheddar cheese (potong dadu kecil2) - saya guna jenama kraft
1/2 sk serbuk lada hitam
sedikit garam halus
Tepung goreng ayam
Serbuk roti
3 biji telur
Cara:
Rebus kentang. toskan. Lenyek
Masukkan serbuk lada, garam, pati ayam.
Masukkan tepung masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan uli sebati. Bila adunan dah tak melekat di tangan, boleh la stop masukkan tepung gandum (kalau doh terlalu keras nanti cheese ball jadi keras bila dimakan).
Ambil sedikit adunan..masukkan cheese kat tengah dan tutup. Bulatkan kecil2 dan comel2. (Kalau adunan melekat pada tangan...sapukan sedikit tepung gandum pada tangan)
Golekkan dalam tepung goreng ayam sebelym dicelupkan dalam telur...kemudian salutkan dgn serbuk roti.
Pastikan goreng api perlahan, kalau api kuat...luar hangus tapi cheese kat dalam tak sempat nak cair. Goreng sehingga berwarna keemasan.
No comments:
Post a Comment