Hah....selambak sambalnya....hehehe. Maklumla tengah kaya petai....tak susah nak menyambal hari2....kira padan la dengan petai yg banyak ni kan.....ulam raja dan mcm2 lagi kat ladang sekangkang kera tu pun byk......
http://resep4.blogspot.com/2013/06/resep-sambal-bajak-enak.html?m=1
Bahan yang diperlukan :
Bahan yang diperlukan :
100 gram Bawang Merah (saya guna dlm 5 biji)
100 gram Bawang Putih (saya guna dlm 6 ulas)
100 gram Cabe(cili) Merah (saya guna 3 biji)
100 gram Cabe Rawit (cili api) Merah (saya guna segenggam)
Goreng matang dulu semua bahan diatas. ( goreng sampai layu)
100 gram Bawang Putih (saya guna dlm 6 ulas)
100 gram Cabe(cili) Merah (saya guna 3 biji)
100 gram Cabe Rawit (cili api) Merah (saya guna segenggam)
Goreng matang dulu semua bahan diatas. ( goreng sampai layu)
Pelengkap sambal :
2 ruas jari lengkuas digeprak (ketuk)
3 batang sereh/serai digeprak (ketuk)
1 gelas Air Asam Jawa
Secukupnya Daun Salam (3 helai)
Secukupnya Tomat, buang bijinya, potong-potong ( sebiji besar)
Secukupnya Terasi ( 2 sb)
Secukupnya Garam
Secukupnya Gula Merah
Secukupnya Gula Putih
3 batang sereh/serai digeprak (ketuk)
1 gelas Air Asam Jawa
Secukupnya Daun Salam (3 helai)
Secukupnya Tomat, buang bijinya, potong-potong ( sebiji besar)
Secukupnya Terasi ( 2 sb)
Secukupnya Garam
Secukupnya Gula Merah
Secukupnya Gula Putih
Cara membuat sambal Bajak :
- Pertama Blender cabe merah, cabe rawit, bawang merah dan bawang putih yang sudah digoreng, disusul dengan masukan tomat dan terasi.- Kemudian tumis bumbu halus itu bersama bahan pelengkap selebihnya diatas.
cicipi ( rasa), kalau ada yang kurang tambahkan menurut selera.- Masaklah sampai air kering, tiriskan.selesai
No comments:
Post a Comment