RECIPE BY Martha Stewart
Ingredients
coarse salt (garam - saya guna halus)
ground pepper (lada hitam - kisar/tumbuk)
12 ozs pasta shells (medium)
1/4 cup extra-virgin olive oil (1/4 cawan minyak zaitun)
3 garlic cloves (smashed and peeled) - (3 ulas bawang putih - ketuk dan buang kulit)
2 cups tomatoes (Whole Roasted) - (2 cawan tomato yg telah dibakar/panggang dalam oven)
Grated Parmesan and torn fresh basil leaves, for serving (keju parmesan parut dan daun basil segar - saya hiris)
ground pepper (lada hitam - kisar/tumbuk)
12 ozs pasta shells (medium)
1/4 cup extra-virgin olive oil (1/4 cawan minyak zaitun)
3 garlic cloves (smashed and peeled) - (3 ulas bawang putih - ketuk dan buang kulit)
2 cups tomatoes (Whole Roasted) - (2 cawan tomato yg telah dibakar/panggang dalam oven)
Grated Parmesan and torn fresh basil leaves, for serving (keju parmesan parut dan daun basil segar - saya hiris)
Directions
STEP 1
Bring a large pot of salted water to a boil. Cook pasta according to package instructions. Drain pasta and return to pot.
Rebus pasta dalam air mendidih yang telah dimasukkan garam. Ikut arahan di plastik pembungkus. Toskan dan masukkan ke dalam mangkuk.
STEP 2
Meanwhile, heat oil in a medium saucepan over medium. Add garlic and cook until fragrant, about 1 minute. Add tomatoes and season with salt and pepper. Cook until slightly thickened, about 3 minutes. Toss with pasta. Serve topped with Parmesan and basil.
Sementara itu, panaskan minyak didalam kuali/periuk. Masukkan baang putih, tumis h8ngga naik bau. Masukkan tomato dan perisakan dengan garam dan lada hitam. Masak hingga kuah agak pekat selama lebih kurang 3 minit. Ikut resepi dia gaul sekali dengan pasta tapi saya tak....hidang dalam mangkuk berasingan sebab tak la kembang kalau lambat makan. Taburkan keju dan daun basil. (Saya masukkan basil dan keju tu dslam kuah lepas tutup api dan kacau. Basil tu pun saya hiris supaya aroma dan rasanya lebih terserlah).
No comments:
Post a Comment