Menu hari ni. Saya siramkan kuah selebihnya pada ikan dan hidangkan.
IKAN PERCIK
Bahan-Bahan:
2 ekor ikan kembung/selar yang besar
1/2 biji kelapa atau 1 mangkuk santan pekat
bahan mesin
10 biji cili kering
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sm halia
2 batang serai
1 s/b gula
sedikit air asam jawa
2 sm kunyit hidup
Garam
10 biji cili kering
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sm halia
2 batang serai
1 s/b gula
sedikit air asam jawa
2 sm kunyit hidup
Garam
Cara:
1. Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya dan lumurkan dengan garam dan kunyit.
2. Bakarkan ikan di atas dapur arang sehingga separuh masak.
3. Sementara ikan di atas dapur, eloklah sediakan kuahnya.
4. Masukkan bahan mesin di dalam periuk bersama santan.
5. Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam. Masaklah di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya.
6. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi.
7. Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan.
8. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
1. Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya dan lumurkan dengan garam dan kunyit.
2. Bakarkan ikan di atas dapur arang sehingga separuh masak.
3. Sementara ikan di atas dapur, eloklah sediakan kuahnya.
4. Masukkan bahan mesin di dalam periuk bersama santan.
5. Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam. Masaklah di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya.
6. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi.
7. Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan.
8. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment