ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, April 9, 2012
Sup tulang rawan
1 kg tulang rawan direbus dengan 1 inci halia
6 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1/2 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 helai daun salam (tak bubuh pun tak apa)
Garam secukup rasa
Daun sup secukupnya.
Kalau suka boleh dimasukkan kentang dan lobak merah.
----------
Hiris bawang dan bawang putih.
Tumiskan dengan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
Bila dah kekuningan masukkan ke dalam periuk yang merebus tulang.
Masukkan daun salam dan garam secukup rasa.
Masak hingga daging empuk.
Masukkan daun sup.
---------
Sambal kicap
10 biji cili api
3 ulas bawang putih
10 sb kicap pekat
2 sb perahan limau nipis/limau kasturi
6 sb air panas
Sedikit garam.
-----
Goreng cili dan bawang putih hingga layu.
Tumbuk hingga lumat.
Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan dengan kicap, limau, air dan garam.
Kacau hingga sebati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment