Resepi dari suealeenskitchen.blogspot dengan sedikit olahan ....
Bahan2
5 biji telur gred A (saya guna gred C 7 biji)
120 gm gula (saya pakai 100 g jer)
15 gm ovallete ( saya guna 1 sb)
125 gm tepung gandum
1 st serbuk penaik
75 gm minyak jagung (guna minyak sawit jer)
2 sb susu segar/cair
1 st esen vanila
------
1. pukul telur sampai putih/kembang
2. masukkan gula, ovallete. pukul kembang.
3. masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik sedikit demi sedikit dengan susu dan esen. pukul sebati.
4. masukkan minyak masak dan kacau dengan senduk.
cara saya....
satukan semua bahan kecuali minyak.
pukul pada kelajuan maksima hingga kembang dan gebu.
matikan mixer dan masukkan minyak.
kacau dengan senduk hingga sebati.
bakar dengan kaedah steam bake macam nak buat cheese cake...pada suhu 180 c hingga masak.
-----------------
lapisan keju
250 gm krim keju
100 gm mentega
100 gm gula ising
100 gm fresh cream/ whipping cream
2 st perisa oren/parutan kulit oren
-----
pukul mentega dan keju hingga sebati.
masukkan gula ising dan fresh cream
masukkan perisa.
bahagi kepada 3 bahagian....
lapiskan dengan lapisan keju...
100 gm freah cream
coklat putih diparut
----
Pukul fresh cream hingga kental. Jangan terlebih pukul nanti cair balik.
Salut kek dan tabur dengan parutan coklat putih...
Bahan2
5 biji telur gred A (saya guna gred C 7 biji)
120 gm gula (saya pakai 100 g jer)
15 gm ovallete ( saya guna 1 sb)
125 gm tepung gandum
1 st serbuk penaik
75 gm minyak jagung (guna minyak sawit jer)
2 sb susu segar/cair
1 st esen vanila
------
1. pukul telur sampai putih/kembang
2. masukkan gula, ovallete. pukul kembang.
3. masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik sedikit demi sedikit dengan susu dan esen. pukul sebati.
4. masukkan minyak masak dan kacau dengan senduk.
cara saya....
satukan semua bahan kecuali minyak.
pukul pada kelajuan maksima hingga kembang dan gebu.
matikan mixer dan masukkan minyak.
kacau dengan senduk hingga sebati.
bakar dengan kaedah steam bake macam nak buat cheese cake...pada suhu 180 c hingga masak.
-----------------
lapisan keju
250 gm krim keju
100 gm mentega
100 gm gula ising
100 gm fresh cream/ whipping cream
2 st perisa oren/parutan kulit oren
-----
pukul mentega dan keju hingga sebati.
masukkan gula ising dan fresh cream
masukkan perisa.
bahagi kepada 3 bahagian....
lapiskan dengan lapisan keju...
Hiasan kek
100 gm freah cream
coklat putih diparut
----
Pukul fresh cream hingga kental. Jangan terlebih pukul nanti cair balik.
Salut kek dan tabur dengan parutan coklat putih...
No comments:
Post a Comment