ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, April 9, 2012
Kek Italian Rainbow
Bermain dengan kaler...namanya rainbow tapi yg ni versi rainbow yg celaru...hehehe....kaler tak cukup sifat...belasah jer apa yg ada... Nak cantik boleh bakar lapisan demi lapisan....kalau malas camni la jadinya....
Resepi Martha Steward yang sedap....dah dicuba gak oleh Whisk Kid dan Ibu Cergas.
Italian rainbow cake
226 gm mentega (2 sticks) suhu bilik
426 g gula (saya guna 300 gm sahaja)
5 biji putih telur
1 st esen vanila
426 gm tepung gandum
1 st baking powder
1/2 st garam
355 ml susu
---------
Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan esen vanilla.
Masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik dan garam berselang seli dengan susu dan diakhiri dengan tepung.
Bahagikan kepada 6 bahagian dan masukkan warna pilihan.
Bakar ada suhu 175 C selama 1 jam, kalau buat lapis bakar selapis-selapis lebih kurang 20 min.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment