ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, April 9, 2012
Kek Span Pelangi
Resepi amik kat blog kawanku siti, siti amik kat HaSue...
Saya buat dua bancuhan
150 gm tepung superfine (tapi saya pakai tepung gandum biasa jer)
150 gm gula halus
6 biji telur gred B
1 sk serbuk penaik
1 sb ovellete
80 ml susu segar
80 ml mentega cair/minyak
Pewarna pilihan
---------
Satukan tepung, gula, serbuk penaik, ovellete dan telur dalam bekas.
Putar dengan kelajuan maksima hingga pekat dan gebu.
Masukkan susu segar dan putar lagi.
Tuangkan mentega cair dan gaul menggunakan senduk hingga sebati.
Bahagi adunan kepada 5 bahagian. Masukkan pewarna.
Bakar setiap warna selama 10 minit dalam kepanasan 160C
Bila dah masak, sejukkan sebelum hias kek.
*****Saya sandwichkan kek (bahagi dua satu2 warna dan lapiskan dengan jem nenas homemade-nanti kita bagi resepi ye) Kemudian barula hias dengan buttercream....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment