Saturday, December 1, 2018

Strawberry crumble cake


Sejak iman keluar dari hospital selepas menjalani pembedahan tulang belakang ni ramai jiran, kawan2 sedara mara datang menziarah. Ada ketikanya tak hidangkan apa2 pun sebab tak sempat.

Semalam hubby dan kakak ada...sambil2 tengok2kan iman sambil adun kek. Adalah rezeki tetamu kami. Sedap old-fashioned desert ni....manisnya sedang2. Resepi saya google dari sumber luar negara.....saya olah sedikit guna compote sbb strawberry kat sini agak masam.


Strawberry crumble cake

Bahan2nya

200 gm mentega pada suhu bilik
155g (3/4 cup) gula kastor
2 sk vanilla essence
2 biji telur gred A
300g (2 cawan) tepung gandum
ayak dengan 1 sb baking powder
185ml (3/4 cawan) susu segar

Strawberry compote dan strawberry segar secukupnya


Resepi strawberry compote

500 gm strawberry
3/4 cawan gula @ secukup rasa
1 biji perahan oren

Masak hingga pekat. Penyek2kan sikit strawberry yang dah lembut tu.

CRUMBLE TOPPING

75g (1/2 cawan) tepung gandum
50g mentega sejuk, potong kecil
55g (1/4 cawan, gula perang

Satukan dan ramas2 guna hujung jari hingga jadi serbuk kasar.

Cara2nya

Panaskan oven to 180°C. Alas loyang dengan baking paper. Saya guna loyang 11 inci (boleh guna loyang bulat springform 20cm)

Pukul mentega, esen dan gula hingga pucat dan gebu.  Masukkan telur satu persatu sambil terus pukul hingga sebati.


Kemudian,.gunakan senduk untuk menggaul secara kaup balik susu dan tepung secara selang seli hingga habis.

Ratakan adunan ke dalam loyang. Sudukan compote dan hias dengan buah strawbery.

Tabur crumb diatas permukaan adunan.

Bakar selama 50 minit (adunan kek saya nipis sbb memggunakan loyang besar jadi masa bakar lebih pendek, sekiranya guna loyang yang lebih besar dan adunan lebih tebal tambah masa membakar)

Keluarkan adunan dari loyang, sejukkan dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...