ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, December 6, 2018
Ayam sambal bali
Ayam sambal bali....ayam bali yang femes jugak.....banyak kali lalu lalang gambar masakan ni orang share. Tengahari ni saya masak ayam ni makan dengan nasi jagung pedas tu. Resepi lina pg saya guna cuba saya olah sedikit. Serainya saya kisar....kalau diketuk sayang tak dimakan.....mahal serai sekarang....bila kisar halus jadi gravy sedap ngan nasi.
RESEPI AYAM SAMBAL BALI
Bahan-Bahan A
1 ekor ayam dipotong ikut
Garam dan kunyit
Minyak
Cara-Cara:
Ayam dibersihkan, perasakan dengan garam kunyit.
Panaskan minyak, gorengkan ayam (tak perlu terlalu garing, nak yang agak juicy.
Angkat kemudian ketepikan.
Bahan B (Kisar)
Cili kering segenggam - gunting dan rebus
6 labu bawang besar
1 labu bawang putih
1/2 inci halia
1 cm belacan
Bahan C
8 batang serai dititik - saya kisar
6 tangkai daun kari
4 sb kicap manis
Gula perang dan garam secukup rasa
Minyak (guna minyak lebihan goreng ayam td)
Cara-cara
Tumis serai, sampai separa coklat Masukkan daun kari dan goreng hingga garing dengan api sederhana
Kemudian masuk semua yg dah dikisar tadi. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
Masuk gula, garam serta kicap.
Masukkan ayam, masak lebih kurang 10 minit. Gaul sebati dan segala tumisan bersalut dengan ayam.
Dah siap tutup api.Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hey, this is a great post, so clear and easy to understand. All your hard work is much appreciated.
ReplyDeleteoffshore transportation services in malaysia