ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, August 9, 2018
Sambal tumis sotong petai
Sotong lagi....dua citarasa berbeza untuk hidangan sotong tengahari ni.... lauk ummi sambal tumis sotong petai.....pulun petai sementara musim....harga runtuh....sedap ya amat.
Sotong besar ni beli 3 ekor dah penuh satu kuali....sedap...lembut jer isinya. Takdan simpan untuk dinner....habis anak2 mengulang dua tiga kali.
Sambal sotong petai
5 papan petai - ambil isinya
3 ekor sotong saiz besar (lebih kurang 1 kg) - potong ikut citarasa
2 sb cili kering kisar
2 sb air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Hiris
2 inci halia
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
Panaskan minyak. Tumis bahan hiris hingga naik bau. Masukkan cili, tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam dan perisakan dengan garam serta gula secukup rasa. Tumis hingga semua bahan mesra.
Masukkan petai. Biarkan seketika. Kacau sesekali. Agak2 2 hingga 3 minit masukkan sotong. Gaul rata. Tumiskan hingga sotong masak.
**** masak sotong dan udang jangan terlalu lama. Guna api yang kuat supaya proses memasak tu dapat dilakukan dalam tempoh singkat. Sotong dan udang kalau terlebih masak akan jadi keras dan kurang enak dimakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment