Saturday, August 4, 2018

Pulut Kuning dengan Kari Daging Kerisik


Salah satu menu potluck kat opis yang ditempah oleh member pejabat. Kari daging dan pulut kuning.



Resepi Kari Daging Kerisik

Bahan2nya

1 kg daging, hiris nipis lawan urat
3 biji kentang potong 4
3 tangkai daun kari
2 sb rempah/pes kari + 1 sb serbuk cili

Hiris/tumbuk

3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia

Rempah tumis

1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 biji buah pelaga
3 cawan santan
6 sb kerisik
5 sb air asam jawa

Garam dan.gula perang secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

1. Panaskan minyak di dalam periuk @ kuali.
2. Masukkan rempah tumis, daun kari dan bahan hiris. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan rempah/pes kari dan serbuk cili. Kacau sebati dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging dan masak seketika. Tambah air secukupnya.
    Masak hingga daging hampir empuk. Masukkan kentang.
5. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan air asam (boleh ganti dengan asam
    keping. Kacau rata dan masak hingga kentang empuk.
6. Masukkan santan dan kerisik. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
    Tambah air jika ingin lebih kuah.
7. Sedia dimakan dengan hidangan pilihan.



Resepi pulut kuning

1 kg beras pulut - basuh dan rendam dengan serbuk kunyit selama 3 - 4 jam atau semalaman (kalau guna pulut susu rendam sejam jer)
2 cawan santan pekat (dari sebiji kelapa) atau lebih ikut lembut pulut
Garam secukup rasa

Kukus beras pulut hingga masak. (Alas loyang dengan daun pisang atau pandan untuk mendapatkan pulut yang harum).

Tuangkan pulut yg dikukus ke dalam besen atau dulang. Arun pulut dengan santan pekat yang telah dimasukkan garam secukup rasa. (Tuang santan sedikit demi sedikit ke atas pulut sambil di kacau rata hingga pulut lembut dan berkilat). Kukus sebentar pulut yang siap di arun supaya tidak cepat basi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...