ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, August 4, 2018
Pulut Kuning dengan Kari Daging Kerisik
Salah satu menu potluck kat opis yang ditempah oleh member pejabat. Kari daging dan pulut kuning.
Resepi Kari Daging Kerisik
Bahan2nya
1 kg daging, hiris nipis lawan urat
3 biji kentang potong 4
3 tangkai daun kari
2 sb rempah/pes kari + 1 sb serbuk cili
Hiris/tumbuk
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
Rempah tumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 biji buah pelaga
3 cawan santan
6 sb kerisik
5 sb air asam jawa
Garam dan.gula perang secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
1. Panaskan minyak di dalam periuk @ kuali.
2. Masukkan rempah tumis, daun kari dan bahan hiris. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan rempah/pes kari dan serbuk cili. Kacau sebati dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging dan masak seketika. Tambah air secukupnya.
Masak hingga daging hampir empuk. Masukkan kentang.
5. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan air asam (boleh ganti dengan asam
keping. Kacau rata dan masak hingga kentang empuk.
6. Masukkan santan dan kerisik. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
Tambah air jika ingin lebih kuah.
7. Sedia dimakan dengan hidangan pilihan.
Resepi pulut kuning
1 kg beras pulut - basuh dan rendam dengan serbuk kunyit selama 3 - 4 jam atau semalaman (kalau guna pulut susu rendam sejam jer)
2 cawan santan pekat (dari sebiji kelapa) atau lebih ikut lembut pulut
Garam secukup rasa
Kukus beras pulut hingga masak. (Alas loyang dengan daun pisang atau pandan untuk mendapatkan pulut yang harum).
Tuangkan pulut yg dikukus ke dalam besen atau dulang. Arun pulut dengan santan pekat yang telah dimasukkan garam secukup rasa. (Tuang santan sedikit demi sedikit ke atas pulut sambil di kacau rata hingga pulut lembut dan berkilat). Kukus sebentar pulut yang siap di arun supaya tidak cepat basi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment