ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, June 28, 2017
Pasta Olio Oglio
Menu sampingan family gathering ramadhan terakhir. Punya nak cepat sampai terlupa nak masukkan cendawan dan cheese.
Resepi pasta olio oglio
Bahan2
500 gm pasta
6 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 cawan minyak zaitun
1/4 sk cili kering (flake - serbuk kasar tu) atau ikut citarasa
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa ( lada hitam yg tumbuk sendiri yer bkn yg dah siap kisar tu kalau nak sedap la)
1/4 cawan Italian parsley dicincang
1 cawan parutan Parmigiano-Reggiano cheese - saya tak letak....tapi ada resepi guna parmesan cheese jer
Saya tambah
1 sk daun basil (flake)
1 biji bawang holland cincang
1 pack cendawan butang
1/2 cawan cendawan jelly potong kecil
1/2 biji cili benggala hijau potong kecil
1 biji cili merah hiris kecil - kalau ada cili benggala merah dan kuning lagi menarik
Udang dan sotong secukupnya (kalau nak letak isi ayam pun ok)
Cara2
Rebus spaghetti hingga lembut dalam air mendidih yg telah diletak sedikit garam. Kacau sekali sekala. Toskan. Ketepikan.
Tumis bawang putih dan bawang besar dengan minyak zaitun hingga naik bau dan keperangan. Masukkan udang dan sotong dan kacau dan biarkan masak. Masukkan bahan2 lain dan kacau seketika. Tutup api dan masukkan spaghetti. Gaul sebati, masukkan dalam mangkuk, tabur cheese dan hidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment