ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, June 2, 2017
Menu Iftar 7 Ramadhan : Kerabu Kupang Taugeh
Antara menu iftar hari ni. Teringin pulak makan kerabu bila terpandang jantung pisang kat depan rumah MIL. Memandangkan jantungnya cuma sebiji....yg nak makannya ramai, saya beli pulak taugeh RM2 kat pasar jumaat sebagai tambahan.
Singgah dipasar nampak kupang segar....kerang pulak tak musim jadi saya beli je kupang untuk dijadikan perencah kerabu saya ni.
Bila dah digaul bahan2nya nampak macam banyak sangat. Risau pulak tak habis dan kalau disimpan pun dah tak sedap. Tapi lepas berbuka tengok ada lah sejemput jer bakinya....Alhamdulillah....agak laris kerabu saya kali ni.
Kerabu kupang taugeh
2 kg kupang (rebus tanpa air hingga masak)
1 biji jus lemon
Garam dan gula secukup rasa
4 sb kerisik
2 batang serai dihiris halus
20 biji cili padi - tumbuk kasar atau hiris (boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa)
300 gm Taugeh - saya rendam sekejap dengan air mendidih
1 @ lebih jantung pisang - rebus dan hiris
2 biji bawang besar - hiris
Satukan semua bahan di atas. Gaul rata. Sedia dinikmati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment