ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, May 10, 2019
Punten
Javanese cuisine for breakfast......bulan2 posa ni nal jadikan juadah iftar atau sahur pun ol....kenyang dapat sumbat 4 5 ketul......nasi jugak tu.
..PUNTEN namanya.....kalo nak terangkan gini....
Ianya sejenis makanan diperbuat daripada nasi yg dimasak dengan santan dan garam secukup rasa...kemudian ianya dilenyek dan dikepal2...boleh juga guna mold atau buat cam nasi impit tu potong2 jer bila dah sejuk. Boleh panggil nasi lemak impit jugakla kot.....
Biasanya punten ni makan dengan sambal bilis ijo...
Walau pun abam sayamku jawa tapi hat ni dia tak pernah dengar, tengok dan makan......sebab punten.ni femes belah2 kuala selangor jer rasanya.....belah johor tak pernah jumpa lagi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment