Menu ni masakan tradisi popular di Goa, India. Untuk menyesuaikan dengan lidah melayu saya lebihkan cili supaya lebih pedas.
Masakan ni kaya dengan pelbagai rasa dan aroma swmentelah bahan2 yang digunakan memang mempunyai aroma dan rasa yang dominan.
Goan Green chicken curry
Bahan Kisar
1 inci halia
5 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
6 sb kelapa parut
8 biji cili padi hijau (boleh ubahsuai jumlahnya ikut citarasa
1 cawan daun pudina
3 cawan daun ketumbar
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 serbuk lada hitam
1/2 serbuk kunyit
Bahan tumis
2 tangkai daun kari
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
Minyak untuk menumis
1 ekor ayam saiz sederhana (berat 1.2 - 1.5 kilogram) - potong 8 atau 16, bersih dan toskan.
Cara- caranya
1. Kisar lumat bahan- bahan kisar.
2. Panaskan minyak.
3. Tumis bahan2 tumis hingga naik bau dan bawang sedikit keperangan.
5. Masukkan ayam yang telah dibersihkan. Gaul rata sehingga semua bahan tumis bersalut dengan ayam. Renihkan hingga ayam masak.
6. Hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, capati, roti nan dan roti canai.
********
Biasanya dalam menyediakan masakan, menumis bawang yang dihiris/cincang hingga naik bau menambahkan kesedapan dan menaikkan lagi aroma masakan.
No comments:
Post a Comment