Oden (Japanese Fish Cake Stew) おでん • ala family mart punya tu.... Saya buat seperiuk makan ngan glass noodle aka suun untuk moreh malam ni......orang bando semua pandai makan....Alhamdulillah...habis.
Resepi oden
Bahan2nya
Pes asam pedas
Pes tomyam
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan2 stimboat (biasa ada dijual disupermarket - yang dah siap pack campur2 ada, yg timbang pun ada)
Cara2nya
Kuantiti pes 1:1.
Panaskan minyak. Tumis kedua2 pes hingga pecah minyak. (Sekejap jer dan pecah minyak).
Masukkan air secukupnya (Pes mesti agak pekat jadi air jangan terlalu banyak).
Biarkan mendidih. Masukkan bahan stimboat, saya letak juga cendawan tiram dan udang segar.
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api setelah mendidih.
No comments:
Post a Comment