Tuesday, February 27, 2018

Kek mentega vanilla


Kek mentega vanilla (vanilla butter cake) eeswpi azie kitchen saya guna utk buat kek ni. Caranya saya tak ikut azie....saya tak asingkan telur putih dan kuning tapi masukman sekali gus.

Untuk hiasan kek saya guna buttercream......dan manik2 gula...dan sedikit fondant.


Vanilla Butter Cake

Bahan bahan:

230gm butter (salted) - lembutkan 
200gm telur tanpa kulit (4 biji gred B)
200gm gula kaster
200gm tepung naik sendiri - ayak
60ml susu segar/wholemilk
1 sk vanilla extract

Panaskan oven pada 170C. Lapik loyang 8x8" dan lenser mentega termasuk di sekeliling loyang.

Pukul mentega dan 150 gram gula sehingga kembang. Masukkan vanilla extract dan pukul seketika.

Masukkan telur  satu persatu sambil terus diputar.

Masukkan separuh dari tepung dan kacau dengan kelajuan perlahan. Masukkan susu dalam 2 kali sebelum dimasukkan baki tepung gandum.

Masukkan separuh dari adunan telur putih dan putar dengan kelajuan perlahan. Masukkan baki telur putih dan dikaup balik menggunakan sudip sahaja sehingga sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga masak. Boleh kurangkan suhu pada 15 minit terakhir.

Biarkan di dalam loyang dalam 10 minit sebelum disejukkan sepenuhnya di atas redai.

Nota:

Kalau nampak bahagian atas kek sudah keperangan, boleh kurangkan suhu oven atau boleh juga dilapik dengan aluminium foil.

Buttercream

500 gm krimwell
250 gm gula ising
1 sk esen vanilla

Pukul hingga gebu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...