Kari sotong munge2...menu tengahari ahad dua minggu lepas. Lama dah tak berkarya dengan sotong....seronok tengok hasilnya selepas dimasak. Anak2 pun suka makan sampaikan tak tinggal sikit pun untuk ummi. Ummi lepas .asak tu kepenatan. Tak larat nak makan...ingat nanti2 baru nak menjamah nasi tapi tengok sotong munge2 dah habis....hehhehe...takpe la nak...makan la selagi ada selera...
Kari sotong
Bahan2
1 kg sotong
3 sb rempah kari ikan + ayam
3 sb air asam jawa pekat
3 cwn santan pekat
5 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 tangkai daun kari
10 biji bendi (optional)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
---------
Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah kari dikisar halus hingga pecah minyak/ naik bau. (bwg n halia kalu nak hiris pun boleh).
Masukkan santan pekat yg pekat dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam, bendi dan air asam. Masakkan lebih kurang 3 minit.
Akhir sekali masukkan sotong dan dan biarkan hingga sotong masak.
(Sotong jgn dimasak terlalu lama nanti keras).
No comments:
Post a Comment