Menu musim raya....briyani ayam abang sadoku kau ado ko.....hehehe. Menu fenes kami selain nasi arab dan roti garlic roll n sup cendawan...
*4 sb rempah briani
*4 biji bawang besar
*1 labu bawang putih
*3 inci halia
*5 biji tomato
*4 biji cili hijau/cili api pun boleh
3 pokok daun ketumbar
3 pokok daun sup
3 pokok daun bawang
Secekak daun pudina
2 batang chinese leek
2 batang karot
3 sb kismis
6 sb madu
2 ketul (sebesar ibu jari) gula batu
1/2 keping gula melaka
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
10 biji bunga cengkih
1/2 cawan susu cair
4 sb sos tiram
4 sb sos cili
4 sb minyak sapi (QBB paling best)
250 gm bawang goreng
Garam secukup rasa
Resepi dalca
1 cawan kacang dal - rendam dan rebus sampai empuk hampir hancur
1 biji terung -potong ikut suka
2 biji kentang - potong ikut suka
1 batang lobak merah - potong ikut suka
sedikit kacang panjang - potong 2 inci
Sedikit santan/susu cair
1 sk (penuh) asam jawa bancuh dengan 1/4 cawan air
* 3 biji Bawang besar
* 2 inci halia
* 6 ulas bawang putih
1/4 cawan rempah kari daging
2 tangkai daun kari
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Tumis * dan daun kari hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan tumis seketika. Masukkan asam jawa. Kacau sebati.
Masukkan air, dal dan kentang. Masak hingga kentang hampir empuk. Masukkan santan pekat, lobak. Masak hingga lobak hampir empuk. Masukkan terung dan kacang. Masak hingga mendidih dan sayur empuk. Tutup api.
Resepi pecuk/jelatah
3 biji timun dipotong kecil
1 biji nenas dipotong kecil
2 biji bawang besar hiris
2 biji cili merah hiris
Cuka, gula dan garam secukup rasa
Satukan dan gaul rata.
No comments:
Post a Comment