Thursday, May 22, 2014

Sambal hijau padang

Salah satu menu malam ni ialah sambal hijau minang... tapi kejadiaannya tak berapa hijau... salah satu sebabnya saya kurangkan jumlah cili, bawangnya terlupa nak kurangkan dan tomato yang semalam beli hijau dah tukar ke oren........huhuhu. Teruskan juga niat sbb teringin sangat nak makan sambal dengan sayur tumis tu nanti...


Resepi ni saya dapat dari sumber ni...
http://infooresep.blogspot.com/2013/09/resep-sambal-cabe-hijau-padang.html?m=1
Bahan-bahan :
250 gram cabe hijau besar, buang tangkainya (cili hijau)
50 gram cabe rawit hijau (untuk hasil lebih pedas) (cili padi)
4 siung bawang merah (4 biji)
3 sendok teh minyak goreng, untuk menggoreng
2 siung bawang putih (2 ulas)
2 buah tomat ijo (tomato hijau)
½ sendok teh air jeruk nipis (air perahan limau nipis)
Gula pasir secukupnya
Garam secukupnya
Cara Membuat Sambal Cabe Hijau
Potong kasar cabe hijau dan cabe rawit hijauKemudian kukus cabe hijau dan cabe rawit hijau bersama dengan bawang merah, tomat, dan bawang putih kurang lebih 5 menit. AngkatJika sudah layu, tumbuk bahan diatas secara kasar. Usahakan saat menumbuk, semua bahan tercampur sempurna.
Siapkan minyak goreng dan tumis semua bahan sampai layu dan tercium bau yang harum.Terakhir tambahkan gula, air jeruk dan garam pada tumisan dan aduk rata. Masak terus sampai benar-benar matang.Angkat sambal dan sajikan bersama lauk yang lain.

Resepi dari blog matgebu menggunakan ikan bilis.
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji cili hijau, cuci dan toskan
20 biji cili padi hijau thai, cuci dan toskan
5 biji bawang merah, hiris
1 biji tomato hijau, dicincang
1/2 genggam ikan bilis, dibersihkan, cuci, tos dan goreng garing
2 camca besar jus lemon
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
Kukus cili hijau dan cili padi selama 8 - 10 minit, angkat dan sejukkan. Kemudian tumbuk cili tadi bersama2 bawang merah hingga lumat. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis hingga sambal garing, gunakan api perlahan dan kacau selalu.Masukkan jus lemon, kacau dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau ubi rebus...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...