Monday, May 19, 2014

Asam pedas ayam aroma

Menu pilihan malam ni untuk buka puasa....


Asam Pedas Ayam Aroma
Sitidelima
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - potong 12
1/2 cawan lada kisar
2 batang bunga kantan - dibelah dua
1 ikat daun kesum
4 biji tomato - dibelah dua
Air secukupnya
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan kisar halus :
4 biji cili merah
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 inci belacan  - dibakar sekejap
1 sudu kecil rata ketumbar biji - disangai sekejap
1/2 sudu kecil rata jintan halus - disangai sekejap
1 sudu kecil lada hitam biji
1 batang serai  - dihiris
2 helai daun limau purut - disiat buang uratnya

Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan goreng lagi hingga pecah minyak.
3. Bila dah pecah minyak masukkan air dan kacau sebentar kemudian masukkan ayam,  biarkan hingga mendidih dan ayam masak.
4. Bila dah mendidih masukkan bunga kantan, daun kesum, asam gelugor, garam dan sedikit gula kacau rata dan masak dalam 2 minit.
5. Kemudian masukkan tomato, kacau rata perasakan dan bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...