Menu makan malam nih....buat pasta paling mudah... ikut resepi tradisi, spaghetti tu digaul dengan minyak zaitun dan bawang putih yang ditumis sbb maksud oglio e olio tu minyak dan bawang putih...
Tapi saya ubah suai sikit ikut citarasa. Tambah itu ini nak bagi nampak menarik dan lebih menyelerakan. Anak2 saya memang suka makan pasta2 ni.....jadi kena pelbagaikan resepi supaya tak jemu dengan satu rasa jer....
Resepi ni saya olah dari resepi yg di post di allrecipes.com
Bahan2
500 gm spaghetti
6 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 cawan minyak zaitun
1/4 sk cili kering (flake - serbuk kasar tu) atau ikut citarasa
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa ( lada hitam yg tumbuk sendiri yer bkn yg dah siap kisar tu kalau nak sedap la)
1/4 cawan Italian parsley dicincang
1 cawan parutan Parmigiano-Reggiano cheese - saya tak letak....tapi ada resepi guna parmesan cheese jer
Saya tambah
1 sk daun basil (flake)
1 biji bawang holland cincang
1 tin cendawan butang
1/2 cawan cendawan jelly potong kecil
1/2 biji cili benggala hijau potong kecil
1 biji cili merah hiris kecil - kalau ada cili benggala merah dan kuning lagi menarik
Udang dan sotong secukupnya (kalau nak letak isi ayam pun ok)
Cara2
Rebus spaghetti hingga lembut dalam air mendidih yg telah diletak sedikit garam. Kacau sekali sekala. Toskan. Ketepikan.
Tumis bawang putih dan bawang besar dengan minyak zaitun hingga naik bau dan keperangan. Masukkan udang dan sotong dan kacau dan biarkan masak. Masukkan bahan2 lain dan kacau seketika. Tutup api dan masukkan spaghetti. Gaul sebati, masukkan dalam mangkuk, tabur cheese dan hidangkan.
Resepi asal dari allrecipes.com
Ingredients
1 pound uncooked spaghetti
6 cloves garlic, thinly sliced
1/2 cup olive oil
1/4 teaspoon red pepper flakes, or to taste
salt and freshly ground black pepper to taste
1/4 cup chopped fresh Italian parsley
1 cup finely grated Parmigiano-Reggiano cheese
Bring a large pot of lightly salted water to a boil. Cook spaghetti in the boiling water, stirring occasionall Drain and transfer to a pasta bowl.
Combine garlic and olive oil in a cold skillet. Cook over medium heat to slowly toast garlic, about 10 minutes.
Reduce heat to medium-low when olive oil begins to bubble. Cook and stir until garlic is golden brown, about another 5 minutes. Remove from heat.Stir red pepper flakes, black pepper, and salt into the pasta.
Pour in olive oil and garlic, and sprinkle on Italian parsley and half of the Parmigiano-Reggiano cheese; stir until combined.Serve pasta topped with the remaining Parmigiano-Reggiano cheese.
No comments:
Post a Comment