Makan lengkong ni teringat dolu2...kalau kenduri ke selalu dihidangkan lengkong ni....kalau sejuk2 sedapnya lalu kat tekak.
Lengkong atau agar2 ni paling senang dibuat dan sedap dimakan... pada saya la...
Resepinya
Agar2 tali (direndam, tos dan masukkan dalam bekas)
Air ( kalau agar2 tu satu cawan airnya 5 cawan)
3 ketul gula batu sebesar ibu jari
Gula secukup rasa
Sirap ros secukupnya
2 helai daun pandan
Secubit garam
Air ( kalau agar2 tu satu cawan airnya 5 cawan)
3 ketul gula batu sebesar ibu jari
Gula secukup rasa
Sirap ros secukupnya
2 helai daun pandan
Secubit garam
------
Rebus agar2 hingga hancur. Masukkan bahan2 lain dan kacsu hingga gula hancur. Bila dah hsncur dan dah mendidih tutup api ( bila masak kena tunggu sebab nanti membuak keluar).
Rebus agar2 hingga hancur. Masukkan bahan2 lain dan kacsu hingga gula hancur. Bila dah hsncur dan dah mendidih tutup api ( bila masak kena tunggu sebab nanti membuak keluar).
Tuangkkan dalam bekas dan sejukkan hingga agar2 membeku.
No comments:
Post a Comment