Ikan Tongkol Gulai Stail Kelantan ni saya cilok dari blog azie's kitchen...
Untuk gulai ni saya guna cili merah dan letak terung bulat.....ejas la sikitkan....ikut selera orang perak.....hehehe...
Bahan bahan:
Ikan tongkol/kayu/aye (direbus dg garam dan asam keping)
*7 - 8 biji cili kering
*3 ulas bawang merah
*4 hiris lengkuas
*1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil rempah biji ketumbar
1/2 keping asam keping
Garam dan gula
Timun, Kacang Panjang atau Cili hijau Kelantan (jika suka)
3 cawan samtan
Ikan direbus dengan asam keping dan garam seperti gambar di bawah. hingga airnya tinggal skit jer.
Kesemua bahan * di atas di blend.
Masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak. Perlu dikacau selalu.
Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula. Masak hingga pecah minyak.
Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris, cili hijau Kelantan dan juga kacang panjang yang dipotong.
No comments:
Post a Comment