ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, March 30, 2017
Pengat pisang dipetang nan dingin
Sampai jer kat rumah, tengok pengat pisang. Cuaca sejuk....hujan gerimis sedap sungguh la layan pengat pisang yang kakak buat nih. Dapat pekena dengan kopi O.....perghhhh....lazat.
Pisang abu bawak balik dari kampung, cukup matang masa tebang....sekejap jer dah masak. Selain di buat goreng dan pengat, saya suka rebus atau buat lepas mahu pun cucur atau lempeng. Pendek kata pisang ni sedap buat apa2 pun.
Pengat pisang ZLC
1 sikat pisang masak - yg ni saya potong 2 jer sebab pisangnya comel
Santan pekat 200 ml
6 cawan air (secukupnya)
1 ketul gula melaka
1/4 cawan sagu - basuh dan tos
Gula dan garam secukup rasa
Satukan semua bahan dan masak hingga sagu jernih. (Kalau pisang dah terlalu masak dan agak lembut, masukkan pisang setelah sagu hampir kembang)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment