Antara menu yang sempat saya sediakan pagi tadi. Berpuluh2 den marathon memasak pagi. Ni gara2 dah berjanji dengan kawan2 opis nak buatkan. Tak mau membiasakan diri mecapati janji, saya usahakan juga menyiapkannya.
Mangga tu ada staf yang bawa. Yang saya pilih kebetulan dah kekuningan. Jadi acarnya tak lah asam sangat. Sedap pada tekak saya...sedang eloklah kata orang.
Acar mangga muda
Bahan2
2 biji mangga muda yg belum bersabut - potong memanjang - buang biji.
Ketepikan.
20 biji cili kering - gunting dan rebus - kisar (Cili mesti byk bru cantik acar ni)
5 ulas Bwg putih - dimayang halus
10 biji bwg merah @ 2 biji bawang besar - dimayang halus
3 inci halia muda - dimayang halus mcm mancis
2 sb biji sawi
2 sb Bijan
Garam, gula merah dan gula putih secukup rasa.
Minyak untuk menumis
Caranya
Sangaikan bijan dlm oven atau dlm kuali tanpa minyak. Ketepikan.
Tumis bahan hiris dan biji sawi hingga keperangan.
Kemudian masuk cili kisar tadi
Tunggu garing dn warna jadi merah dan pecah minyak.
Bubuh garam dn gula merah, gula putih secukup rasa. Kacau sebati.
Setelah itu masuk mangga dan gaul hingga rata.
Akhir sekali tabur bijan. Tutup api dan sejukkan. Simpan dlm botol.
No comments:
Post a Comment