ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, June 24, 2016
Buah kabung sira gula perang
Setahun sekali di bulan ramadhan saya akan dapat stok buah kabung tempatan....kuala mari. Tahun ni dah pertengahan puasa baru dapat. Selalunya awal puasa dan kali ni tak sefresh tahun2 sebelumnya sebab yang ni kawan beli, sebelum ni kakak dia pergi cari dan proses sendiri. Tapi apa pun saya seronok sangat dah...lepas la kempunan nak makan buah kabung bulan puasa.
Kalau sebelum ni buah kabung saya warna merah sebab saya rebus dengan sirap ros dan gula putih. Tahun ni warnanya coklat....hasil penggunaan gula perang.
Ni first time tukar kaler...masa kecik2 dulu halwa kabung ni hidangan masa raya. Bila hidangkan dalam mangkuk letak sekali garpu kecil warna-warni. Biasa dibuat dalam warna hijau dan merah.
Sedap pulak buah kabung gula perang nih....korang jangan lupa cuba tau....bestttt sangat....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment