Thursday, June 23, 2016

Moreh 17: Apom serabai atau kuih serabai


Kuih yg femes kat utara, dan katanya kat melaka pun. Saya ni memang penggemar apam nasi atau apam kampung. Serabai ni pun kategori apam juga cuma masaknya atau api...ada acuan khusus yang saya belum miliki.

Kuih ni saya buat untuk moreh. Saja sesekali memperkenalkan kuih traditional...mungkin.ada yg tak kenal...supaya tak luput dek zaman.


Kuih Serabai cicah Kuah Gula Melaka @ ZLC

Bahan2

2 cawan tpg beras (saya terletak tepung gandum)
3/4 cawan nasi sejuk
1 sudu kecik yis
1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula
sedikit garam

Caranya

1. yis, gula dan sedikit air suam dicampur dlm 1 bekas biarkan selama 5 minit utk
memastikan yis aktif...
2. kisar nasi sejuk dengan 1 cawan air tadi..dah hancur nasi tu
masukkan garam,tepung beras , santan,dan bancuhan yis tadi kacau
sebati .
3. Biarkan selama 2 jam lebih dalam bekas tertutup .
4. Panaskan acuan kuih serabai atau dlm pan kecik ke atau dlm acuan kuih
bakar..sapu dgn sedikit minyak dlm acuan tersebut...dah betul2 panas acuan tu masukkan adunan dlm acuan... sederhanakan api dapur dan tutup acuan.
Bila agak2 dah kering permukaan atas tu menandakan ia dah masak...cungkil guna
bende tajam tuk kluarkan kuih dari acuan.

Kuah

Gula melaka (ikut citarasa)
Secubit garam
2 cwn Santan
(resepi asal letak pisang yang dipotong sedang2)
------------
Masak gula melaka dengan air sampai hancur, tapis dan masukkan santan dan masak hingga didih. Kalau selalu supaya tak pecah minyak.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...