Selesai masak kari sotong kembang saya sediakan pulak ikan masam manis ni....pilihan menu untuk anak2 dan suami yang kurang menggemari sotong kembang ni.
3 keping ikan tenggiri (gaul dengan kunyit dan garam, goreng, tos dan ketepikan)
1/2 biji timun jepun (buang empulur dan potong dadu)
1/2 biji capsikum (potong dadu)
1 biji tomato sederhana masak (potong dadu)
1/4 biji nenas (potong nipis)
Daun ketumbar hiris untuk tabur
3 sb sos tomato
3 sb sos cili
3 sb sos tiram
Sedikit air dan tepung jagung (jika mahu sos yg banyak dan pekat)(saya tak letak sebab biarkan kering tak berkuah)
1 biji bawang besar potong bulat
3 ulas bawang merah hiris nipis
2 inci halia hiris nipis
5 ulas bawang putih hiris nipis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa (saya tak letak sbb rasa dah cukup masin manisnya)
No comments:
Post a Comment