Meroti lagi. Roti manis biasa dan roti manis pandan.... Bila anak2 cuti sekolah stok makanan selain nasi mesti sentiasa ada...
Roti manis
Bahan2nya
500 gm tepung roti/gandum
15 gm yis
5 gm improver/softener
15 susu tepung
5 gm garam
110 gm gula
80 mentega
1 biji /70 gm telur (telur gred AA)
225 gm air sejuk
(Untuk perisa pandan, tambah pes pandan ke dlm air sejuk atau kisar daun pandan dengan air sejuk dan tapis)
Satukan semua bahan (pastikan yis tidak diletak berdekatan dengan garam) kecuali mentega dan uli sebati. Masukkan mentega dan uli hingga tidak lekat di tangan dan besen serta elastik.
Sapukan minyak dan perap selama sejam atau doh naik 2 kali ganda. Tumbuk doh dan uli sebentar. Sapu tangan dengan minyak dan bahagikan doh ikut citarasa. Bulatkan doh dan susun dalam loyang yg di sapu sedikit mentega. Biar doh naik seganda dan sapu susu segar/air ke atas doh. Tabur gula atau keju parut. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 °C selama 20 - 30 minit atau hingga perang.
No comments:
Post a Comment