Bahan-bahan :
500 g isi ayam (dibersihkan dgn air asam jawa dan dicincang kasar) - saya blend halus tanpa air
1/2 sk serbuk lada hitam / lada sulah
1 biji bawang holland dicincang halus atau kisar dgn sedikit air
(boleh juga dipelbagaikan dengan menambah daun sup/daun ketumbar/hirisan karot/fresh sweet corn)
garam secukup rasa
2 biji telur (dipukul sedikit)
6 sudu besar tepung gandum
serbuk roti secukupnya (breadcrumb)
1/2 sk serbuk lada hitam / lada sulah
1 biji bawang holland dicincang halus atau kisar dgn sedikit air
(boleh juga dipelbagaikan dengan menambah daun sup/daun ketumbar/hirisan karot/fresh sweet corn)
garam secukup rasa
2 biji telur (dipukul sedikit)
6 sudu besar tepung gandum
serbuk roti secukupnya (breadcrumb)
Cara-cara :
Gaulkan ayam bersama serbuk lada hitam / lada sulah, serbuk pati ayam, bawang, 3 sb tepung dan garam hingga sebati.Bentuk2kan isi ayam tadi mengikut kesukaan masing-masing.
Nak bentuk menjadi jejari ayam pun boleh.Kemudian salutkan dengan tepung satu persatu.Celupkan ke dalam telur.Kemudian golek2kan dgn serbuk roti.
Simpan ke dalam bekas yang bertutup dan sejukkan terlebih dahulu selama 30 minit ke dalam peti dingin beku.
Sediakan minyak utk deep frying. Apabila sudah panas, gorenglah nuget tadi hingga keemasan.
Hidangkan bersama sos, mayonis atau ikut citarasa...
No comments:
Post a Comment