Idea asalnya nak buat kuih koci pisang tapi daun pisang plak takde...aritu pg pasar lupa nak cari daun....
Jadi tukar jer skit kaedah penyediaan dengan bahan2 asas yg lebih kurang sama maka jadila badak berendam pisang....
Bahan2nya
6 biji pisang yg masak - lenyek
1/2 paket (200 gm) tepung pulut
--------
Adun hingga jadi doh. Kalau keras sgt tambah jer sedikit air.
Inti kelapa
1/2 biji kelapa parut (cari kelapa muda skit)
Garam, gula merah, gula putih secukupnya - ikut citarasa
2 helai daun pandan disimpul
Sedikit air
-------
Satukan semua bahan di dalam periuk atau kuali. Masak hingga agak kering. (Jangan kering sangat tak best). Buang daun pandan tadi.
Utk kuah
3 cawan santan
1 sb tepung gandum
Sedikit garam
-------
Masukkan dalam periuk. Pasang api perlahan. Kacau selalu sepaya tak pecah minyak.
Ambil doh....agak2 la nak besar mana.... leperkan dan letak inti, bulatkan. Buat sampai habis.
Didihkan air dalam periuk. Rebus bebola hingga timbul atau masak ler...
Angkat bebola dan masukkan dalam periuk santan dan biarkan didih seketika.
No comments:
Post a Comment