Resepi ni saya ejas dari resepi yang saya cnp dari blog dari dapur mak long.....ermmmmm byk sungguh perkataan dari dalam ayat nih.....
Tapi samosa sardin nih memang sedap. Anak sulung siap pesan simpan sikit untuk bekal pegi sekolah.....
Bahan-bahan:
Kulit popia
7 biji ubi kentang/keledek
1 tin sardin (suka hati nak jenama apa hehe)
Rempah kari daging
2 biji bawang besar holland dicincang
3 ulas bawang putih dihiris halus
Sedikit halia dihiris halus
Daun kari
Garam dan gula secukip rasa
Cara Penyediaan:
Kentang dipotong dadu Bawang besar, bawang putih dan halis yang telah dihiris halus ditumis dalam kuali.
Masukkan daun kari dan garam.Setelah naik baunya, masukkan rempah ikan dan kacauMasukkan sedikit air, kemudian masukkan kentang, biarkan kentang betul-betul empukMasukkan ikan sardin, kacau hingga kering
Kulit popia dipotong tiga (dua pun boleh)Isikan inti yang telah siap tadi ke atas kulit popiaLipat secara tiga segi (jenuh juga saya nak belajar melipatnya masa ni hehehe)Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan
No comments:
Post a Comment