Resepi kali ni saya rujuk dari dapur madiha tapi saya tambah n kurangkan bahan ikut stok dan selera tekak yang nak memakannya nih...
Pegi pasar pagi tadi nampak laksa halus, terus teringin nak makan tapi malas la pulak nak perisi ikan utk buat kuah laksa. Jadi timbul la idea nak makan kari laksa ni....
KARI LAKSA ALA CINA
Resepi : Chef Sarji, buku Resepi Ala Gerai Masakan Cina
Sumber: Tun Telani & MaDiHaA
Resepi : Chef Sarji, buku Resepi Ala Gerai Masakan Cina
Sumber: Tun Telani & MaDiHaA
Bahan2:
Bahan A
leher dan kaki ayam
6 cwn air
minyak masak untuk menumis
2 cwn santan
Bahan B
1/2 labu bawang besar
1 inch halia1 btg serai
2 ulas bawang putih
2 sb cili boh
1/4 cwn udang kering
Bahan C
3 ekor udang - xde stok (omit)
2 sudu makan isi kerang (omit)
bebola dan kek ikan
Bahan D
1 inch kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
4 biji buah pelaga
3 sb serbuk kari daging
3 tangkai daun kari
Bahan F
Laksa
telur rebus (ikut keperluan)
2 sb hirisan timun (letak tauge mentah n daun pudina jer)
1 bj tauhu pok
1 tangkai daun sup (takde stok)
1 sk bawang goreng (lupa)
Cara2:
Panaskan minyak dan tumis bahan B yg telah dikisar hingga harum dan keringMasukkan Bahan D, ayam, dan kacau.Masukkan santan, tutup periuk dan kecilkan api.
Masak 10 minit hingga santan pecah.Masukkan air, bahan C dan E. Masak selama setengah jam - tun masukkn tauhu pok sekali.Masukkan bahan F dlm mangkuk dan tuangkan kuah.Tabur bawang goreng dan daun sup.
No comments:
Post a Comment