Lamanya dok perap resepi yang diambil dari Spice journey nih...tak tercuba2.
Bahan-bahan untuk donut
* 2 cawan tepung roti
* 2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu besar susu tepung
* 1 sudu besar gula
* 2 sudu besar butter
* 1 sudu besar shortening
* 1/2 sudu kecil garam
* 1 biji telur
* 6 grm yis
* 100ml air suam
Cara-caranya
1- Campurkan semua bahan dalam 1 mangkuk dan gaul sebati.
2- Masukkan air secara sedikit demi sedikit dan uli adunan menjadi doh lembut.
3- Tutup mangkuk adunan dengan tuala kering dan biarkan seketika hingga adunan naik sekali ganda.
4- Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan sedikit dan buat adunan bulat kecil lebih kurang 50grm setiap 1.
5- Biarkan seketika. Ambil sebiji adunan dan leperkan ditapak tangan.masukkan 1 sudu kecil filling custard dan tutup adunan menjadi sebiji bola kecil.Kemudian bebola tadi boleh la ditekan agar menjadi sedikit leper.
6- Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng donut hingga garing.Angkat dan toskan minyaknya. Atur donut kedalam pinggan dan boleh la ditaburkan dengan gula icing. Siap untuk dihidangkan.
Untuk Filling
* 2 biji kuning telur
*1 sudu besar tepung castard
* 1 sudu besar tepung jagung
*1 sudu besar tepung gandum
*3 sudu besar gula caster
* 1 cawan susu cair ( saya tambah 1/4 cawan sebab macam kental sangat)
* 1 sudu besar butter
Cara memasak.
1- Campurkan semua bahan gandum dan gula bersama susu.Kacau hingga semua bahan larut.
2- Pukul telur bersama garam dan masukkan dalam bancuhan tepung dan susu tadi.kacau sebati dan tapis bahan kedalam periuk non-stick.
3-Masak bahan filling mengunakan cara double boiler.Kacau tampa berhenti hingga bahan custard menjadi pekat berkilat dan masak.
4- Angkat dan sejukkan sebelum digunakan.
No comments:
Post a Comment