Monday, March 30, 2020

Biskut kelapa kranberi


Biskut kranberi......ni biskut modern kot.....dulu2 mana ada kranberikan....anak2 suka sbb chewy.....hakak pun suka....kaya dengan rasa....ada kekacang dlm dia....kelapa pun ado.....macam2 ado...


Biskut kelapa kranberri

Bahan2nya

250 gm mentega arau margerin(suhu bilik)
1 cawan gula perang
1 biji parutan kulit oren atau lemon
1 sk esen vanila
1 sk butter oil
1 sk baking powder
2 biji telur gred C
3 cawan tepung gandum
2 cawan cranberry kering 
1 cawan badam hiris atau cincang
1 cawan kelapa kering

 Cara2nya

Pukul mentega, gula, parutan kulit oren, baking powder, esen vanila dan garam.

Masukkan telur dan pukul.

Masukkan tepung,  kelapa, badam dan kranberi. Gaul sebati.

Panaskan oven pada suhu 160ÂșC.
Buatkan bulatan-bulatan kecil dan susun ke atas dulang.
Bakar lebih kurang 25 - 30 minit. Jangan terlebih bakar.
Keluarkan dari oven dan biarkan biskut di atas loyang hingga suam  sebelum mengalih ke redai untuk menyejukkannya. Simpan dalam bekas kedap.

#cranberrycookies 
#biskut
#instacookies




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...