Monday, September 9, 2019

Moist Chocolate Cake


Kek coklat moist......ni kek besday cucu sedara....topping dengan white chocolate ganache......

Ni otw nak pegi rumah kakak kat sinun....kira sambut besday plus raya sekali la ni....semalam diorg datang rumah....hari ni kitrg ke sana pulak. Katanya nak hidang nasi daging utara....yumyumyum...tak sabar nak makan...


Moist Chocolate Cake

Bahan2nya

1 3/4 cawan tepung gandum
2 cawan gula perang
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 sk baking soda
3/4 sk garam
3 biji telur gred C
1 cawan buttermilk (masukkan 1 sb cuka dalam cawan dan tuang susu hingga penuh - biarkan 5 - 10 minit)
1/2 cawan mentega cair atau minyak masak
1 sb esen vanila
1 cawan air kopi/nescafe kosong tanpa panas atau air panas mendidih


Cara2nya

Panaskan oven pada suhu 170 celcius. Griskan loyang atau alas baking paper ketepikan.

Dalam mangkuk adunan satukan tepung, gula, serbuk koko, baking soda dan garam. Gaul rata.

Masukkan telur, buttermilk, mentega cair dan esen. Pukul sebati selama 3 minit. Akhir sekali masukkan air kopi. Gaul rata menggunakan spatula atau senduk. Adunan kek ini sangat cair, jangan tambah sebarang bahan lagi.

Tuang adunan ke dalam lotang bersaiz 9 atau 10 inci. Bakar selama 40 minit atau hingga masak (masa membakar bergantung pada saiz loyang dan oven masing2). Cucuk tengah2 kek dengan cake tester atau lidi pencungkil gigi, kalau bersih takde adunan lembab melekat maknanya kek dah masak.

Keluarkan dari oven. Biarkan dalam loyang selama 15 minit. Kemudian terbalikkan di atas wire rack atau cake board dan biar sejuk sepenuhnya sebelum dihias.

#moistchocolatecake
#cake
#instacake
#allaboutcake
#instafood
#instaphoto






3 comments:

  1. This is the type of information I’ve long been trying to find. Thank you for writing this information. Using the best Instagram online web viewer on the Internet. Discovering top trending photo and video on Pikdo right now!

    ReplyDelete
  2. As stated by Stanford Medical, It's in fact the SINGLE reason this country's women live 10 years longer and weigh an average of 42 lbs less than we do.

    (Just so you know, it has NOTHING to do with genetics or some hard exercise and really, EVERYTHING related to "how" they eat.)

    P.S, I said "HOW", not "what"...

    CLICK on this link to find out if this brief quiz can help you unlock your true weight loss possibility

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...