ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, April 8, 2019
Tart Nenas
Cerita semalam.....untuk hantaran...selebihnya untuk makan sendiri.....buat satu adunan jer. Memang sedap sangat....sehari dah habis sebalang.
Guna resepi dari blog kak wan kali ni
Tart Nenas
250 gm mentega
40 gm gula halus
1 sb susu pekat manis
1 biji kuning telur
1 sk esen vanila
370 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
Ayak kedua2 jenis tepung. Ketepikan.
Pukul mentega, gula dan susu hingga gebu. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi dan uli hingga tidak melekat ditangan.
Terap atau bentukkan ikut citarasa. Letak jem nenas yang telah dibulat2kan. Bakar pada suhu 160 celsius selama 15 - 20 minit.
*** sapu kuning jika suka samada sebelum dibakar atau selepas dibakar separuh masak. Perbezaan jika disapu sebelum dibakar, kuning telur akan menjadi sedikit keperangan (seperti didalam gambar biskut tanpa bunga merah) berbanding yang dibakar separuh masak dan disapu kuning telur dan dibakar semula (seperti didalam gambar biskut dalam bekas dengan bunga merah).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment