ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, March 27, 2018
Kuih Lopes Bunga Telang
Geram tengok bunga telang kat depan rumah....lama tak dimanfaatkan. Bila atuk kata nak makan lopes tapi daun pandan tak cukup banyak untuk dijadikan pewarna maka bunga telang jadi mangsa.
Cantik bunga ni...selain jadi pewarna kuih muih, nasi kerabu, boleh juga dijadikan pewarna kordial nam dok anchan....air magic thailand tu.
Kuih lopes
2 cawan beras pulut cuci bersih dan toskan.
2 cawan air bunga telang (rendam dengan air panas untuk keluarkan warnanya.)
Sedikit garam
Tanak pulut dengan air dan garam hingga airnya kering. Titiskan air bunga telang. Dan tanak pulut hingga masak. Dah sejuk. Bentukkan dan gaul dengan paritan kelapa yg digaul dengan sedikit garam.
Hidangkan bersama air gula merah/melaka/apong/nisan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment