Thursday, March 1, 2018

Kuih Cara Jagung


Kuih cara jagung.....yumyumyum....sedap ya amat.



Kuih Cara Jagung (Versi 1)

1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air dan sedikit pewarna kuning telur (boleh gunakan air biasa atau santan)
1 biji telur
2 sb gula (atau secukup rasa)
Sedikit garam

Satukan semua bahan dan adun sebati semua bahan.

Jagung crean dalam tin
Minyak
Acuan bahulu

Cara-cara

Panaskan acuan. Oleskan sedikit minyak masak. Tuang adunan sehingga penuh.  Sudukan sedikit jagung ditengah adunan.

Tutup acuan dengan tudung periuk dan biarkan masak selama 3 - 5 minit. Gunakan api kecil untuk mencungkil kuih yg telah masak (saya guna lidi cungkil gigi jer atau cake tester)


Kuih Cara Jagung (Versi 2)

1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air dan sedikit pewarna kuning telur (boleh gunakan air biasa atau santan)
1 biji telur
1/2 cawan jagung cream dalam tin
Sedikit garam

Satukan semua bahan dan adun sebati semua bahan.

Gula
Minyak
Acuan bahulu

Cara-cara

Panaskan acuan. Oleskan sedikit minyak masak. Tuang adunan sehingga penuh.  Sudukan sedikit gula ditengah adunan.

Tutup acuan dengan tudung periuk dan biarkan masak selama 3 - 5 minit. Gunakan api kecil untuk mencungkil kuih yg telah masak (saya guna lidi cungkil gigi jer atau cake tester).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...