ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, March 1, 2018
Kuih Cara Jagung
Kuih cara jagung.....yumyumyum....sedap ya amat.
Kuih Cara Jagung (Versi 1)
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air dan sedikit pewarna kuning telur (boleh gunakan air biasa atau santan)
1 biji telur
2 sb gula (atau secukup rasa)
Sedikit garam
Satukan semua bahan dan adun sebati semua bahan.
Jagung crean dalam tin
Minyak
Acuan bahulu
Cara-cara
Panaskan acuan. Oleskan sedikit minyak masak. Tuang adunan sehingga penuh. Sudukan sedikit jagung ditengah adunan.
Tutup acuan dengan tudung periuk dan biarkan masak selama 3 - 5 minit. Gunakan api kecil untuk mencungkil kuih yg telah masak (saya guna lidi cungkil gigi jer atau cake tester)
Kuih Cara Jagung (Versi 2)
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air dan sedikit pewarna kuning telur (boleh gunakan air biasa atau santan)
1 biji telur
1/2 cawan jagung cream dalam tin
Sedikit garam
Satukan semua bahan dan adun sebati semua bahan.
Gula
Minyak
Acuan bahulu
Cara-cara
Panaskan acuan. Oleskan sedikit minyak masak. Tuang adunan sehingga penuh. Sudukan sedikit gula ditengah adunan.
Tutup acuan dengan tudung periuk dan biarkan masak selama 3 - 5 minit. Gunakan api kecil untuk mencungkil kuih yg telah masak (saya guna lidi cungkil gigi jer atau cake tester).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment