Sumber shasha dan azlita
Bahan2nya
300 gm gula melaka / gula timbang - dicairkan
350 ml air
3 biji telur
200 gm gula pasir (kurangkan jadi 120 gm)
350 gm tepung gandum diayak bersama 1/2 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat.secubit garam
1 sudu teh esen vanila
50 gm majerin - dicairkan
8 - 9 biji pisang raja / berangan / emas dihiris bulat2 anggaran 1 cm
350 ml air
3 biji telur
200 gm gula pasir (kurangkan jadi 120 gm)
350 gm tepung gandum diayak bersama 1/2 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat.secubit garam
1 sudu teh esen vanila
50 gm majerin - dicairkan
8 - 9 biji pisang raja / berangan / emas dihiris bulat2 anggaran 1 cm
Cara2nya
Masak gula Melaka dgn air hingga larut dan tapiskan biarkan sejuk.
Pukul telur dgn gula hingga kembang dan pekat.
Masukkan tpg yg diayak bersama sedikit2 dan kacau rata.
Masukkan sirap gula Melaka, esen vanila dan majerin kacau sebati. (jika masih bergentel2 tapis adunan tersebut)
Sapukan acuan kecil dgn sedikit minyak.
masukkan adunan dlm 1/2 acuan sahaja.
Pukul telur dgn gula hingga kembang dan pekat.
Masukkan tpg yg diayak bersama sedikit2 dan kacau rata.
Masukkan sirap gula Melaka, esen vanila dan majerin kacau sebati. (jika masih bergentel2 tapis adunan tersebut)
Sapukan acuan kecil dgn sedikit minyak.
masukkan adunan dlm 1/2 acuan sahaja.
Kemudian letakkan hirisan pisang tadi diatasnyer dan kukus selama 15 hingga 20 minit.
Setelah masak biar sebentar kemudian bolehlah keluarkan dari acuan dan hidangkan
Setelah masak biar sebentar kemudian bolehlah keluarkan dari acuan dan hidangkan
No comments:
Post a Comment